|
|
|
Birsalmával és szőlővel sült csirkecomb
Hozzávalók:
4-5 db csirkecob
2 db birsalma
szőlő
só
fehér bors
gyömbér
vaj
Elkészítés: A húst fűszerezem és állni hagyom. Addig a birsalmákat... |
|
|
|
|
|
|
|
Csirkepörkölt saszlával és kakastökével
Hozzávalók:
1 bontott, megtisztított csirke
1 kg kakastöke
1 kg saszla szőlő (leszemezve)
2 közepes paradicsom
2 közepes zöldpaprika
2 közepes vöröshagyma
balatoni száraz fehérbor
pirospaprika
só
bors
A megtisztított és felaprított hagymát, zöldpaprikát - hozzá... |
|
|
|
|
|
|
|
Almás csirkefasírt
Hozzávalók (3-4 személyre):
30 dkg csirkemellfilé
20 dkg alma
1,5 zsemle
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
olaj
zsemlemorzsa
tej
borsikafű
só
A csirkét daráld le, az almát gyaluld szálasra, a hagymát vágd apróra. A zsemlét áztasd tejbe és csavard ki. A ledarált húshoz keverd hozzá az almát, a hag... |
|
|
|
|
|
|
|
Bodzalekvár (bogyóból cigány módra)
5 kg érett bogyó, 3 kg cukor, 7 dl víz.
A bodzát megmosom és leszemezem. A vízből és a cukorból szirupot főzök, majd beleteszem a bodzát.
Felteszem főni és lekvársűrűségűre főzöm. Előmelegített üvegekbe teszem, lezárom, majd öt percre fejreállítom.
Ezt követően kidunsztolom. Vadhúsok mellé ugyanolyan finom, mint kenyérre ke... |
|
|
|
|
|
|
|
Bodzaszörp (bogyóból cigány módra)
5 kg érett bodzabogyó, 2,5 kg cukor.
A bodzát megmosom, leszemezem, majd 1 liter vízzel és a cukorral kevergetés közben felfőzöm. Mikor a bogyók már szétesnek, kissé hűlbni hagyom, összeturmixolom, majd előmelegített üvegekbe töltöm. Kidunsztolom és hűvös helyen tárolom.
index.hu... |
|
|
|
|
|
|
|
Bodzachutney
Fél kg bodza, fél kg magnélküli szőlő, fél kg hagyma, fél kg körte, fél kg szilva, 40 dkg zellergumó, 1,25 dl 20 %-os ecet,
1,25 dl fehérbor, 70 dkg barnacukor, darabka gyömbér, 2 szegfűszeg, só ceyennebors.
A bodzát leszemezem, kevés vízzel negyed óráig főzöm és egy finom szitán áttöröm. A felezett szőlőszemekkel, hagymanegyedekkel, körtecsíkokkal, m... |
|
|
|
|
|
|
|
A homoktövis az elmúlt két évtizedben hazánkban is egyre divatosabb étrend-kiegészítővé vált, elsősorban az egészséges táplálkozás hívei közt.
Termése valódi vitaminbomba a téli gyümölcsínségben. Ezt északi szomszédaink már évszázadok óta kihasználják, fogyasztják nyersen, kompótnak, szörpnek, lekvárnak.
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) (népies nevén homokf... |
|
|
|
|
|
|
|
Prelátus-torta
20 deka cukrot 4 tojás sárgájával, 2 szelet reszelt csokoládéval, fél csomag vaníliás cukorral habosra
keverünk, azután 10 deka darált mandulát, 5 deka darált diót, 2 evőkanál liszttel kevert fél csomag
sütőport és legvégül 4 tojás kemény habját hozzáadunk. Tortasütőben sütjük s kihűlés után 2-3 részre
vágjuk. Töltelék: 14 deka vaj, 14 deka cukor,... |
|
|
|
|
|
|
|
SAJTOS SALÁTA
Hozzávalók:
10 dkg fehér szőlő
10 dkg piros szőlő
1 sárgarépa
1 zeller
10 dkg trapista sajt(ízlés szerint más is lehet)
10 dkg durvára vágott dió
Öntethez:
1 cs.tárkony
6 ek.olaj
3 ek.borecet
2 ek.majonéz
Elkészítés:
A répát és a zellert gyufaszálnyira vágom, a... |
|
|
|
|
|
|
|
Hozzávalók:
* 10 dkg emmentáli sajt
* 10 dkg trappista sajt
* 10 dkg füstölt sajt
* 1 nagy körte
* 1 nagy alma
* 1 fürt nagyszemű szőlő
* 1 marék apróra vágott dió
* 2 evőkanál majonéz... |
|
|
|
|
|
|
|
FOKHAGYMÁS KAVIÁRSALÁTA
25 dkg piros, fehér és fekete ribiszke vegyesen (de lehet egyfajta is)
12 db fürjtojás
2 dl majonéz
2 dl tejföl
2 evőkanál frissen reszelt torma
2 kis doboz kaviár
fél citrom leve
3 gerezd fokhagyma
só, cukor, fehér bors ízlés szerint
salátalevelek
A fürjtojásokat keményre főzöm és meghámozom, majd... |
|
|
|
|
|
|
|
ÍNYENCEK SALÁTÁJA
60 dkg jó érett, piros és fehér szőlő vegyesen
15 dkg reszelt rokfort
3 dl tejföl
2 evőkanál nagyon finomra darált dió
1 csokor zöldhagyma, zöldjével együtt
fél dl frissen préselt must (vagy félédes fehér bor)
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál őrölt fehér bors
A saláta mártásához a tejfölt összekeverem a resz... |
|
|
|
|
|
|
|
A homoktövis az elmúlt két évtizedben hazánkban is egyre divatosabb étrend-kiegészítővé vált, de szerencsére végre az orvostudomány is felfedezte magának, mert óriási vitamintartalma és komoly gyógyhatása felett nem lehet szemet hunyni.
Termése valódi vitaminbomba a téli gyümölcsínségben.
Északi szomszédaink már évszázadok óta kihasználják, fogyasztják nyersen, k... |
|
|
|
|
|
|
|
Áldom az eszemet, és a meteorológusokat , mert ugye jó előre megjósolták a vihart
és miután szörnyen gyakran igazuk is van, hát ugyancsak felkészültem a cudar időre.
Még a viharos szél és eső előtt kitisztítottam a csatornát, az esővíz fogó hordókat kiékeltem,
minden értékes virágot a terasz alá pakoltam, a palántáimat csak védett helyre ültettem
és csak a fe... |
|
|
|
|
|
|
|
Bodzalekvár (bogyóból cigány módra)
Bizonyára mindenki látott már cigányokat bodzaszedésből jövet. Vödreik, zsákjaik, tele van a fekete bodzabogyóval, kezüket, ruhájukat megfogta a feketés-lilás bodzalé. Otthon aztán a cigányasszony (a férfi is segít) befőzi a bodzalekvárt. A bodzalekvár elkészítése végül is nem bonyolult, na és persze olcsó (csak a cukrot kell hozzá megvenni)... |
|
|
|
|
|
|
|
Feketeribizli-szörp 1.
Elkészítése: Egy porcelán- vagy üvegtálba összekeverünk 1 kg ribizlit, 6 dl vizet, 1/2 kk. szalicilt és 1 kk. borkősavat. Sűrű szitára öntjük, és nyomkodás nélkül egy napig csepegni hagyjuk. A kifolyt léhez ugyanannyi súlyú kristálycukrot adunk. Ezt is egy napig állni hagyjuk, de többször megkeverjük, hogy a cukor elolvadjon. Üvegekben hűvös helyen tá... |
|
|
|
|
|
|
|
Ribiszkelé
Hozzávalók: Tetszés szerinti mennyiségben piros vagy fekete ribiszke
Elkészítése: A megmosott, és lecsöpögtetett ribiszkét, száráról leszemezem, majd szűrőbe téve újból megmosom. Ha lecsöpögött róla a víz, nyersen szitán áttöröm, és hagyom a levét lecsurogni. Hosszú nyakú üvegekbe töltöm, szorosan ledugaszolom, majd az üvegeket annyi, vízzel teli fazékba á... |
|
|
|
|
|
|
|
Tokajiszőlő-kocka
16 db, 60 perc
Hozzávalók: 1 szögletes, 1 cm vékony piskótalap (a készen vásárolható piskóta lapjában kettévágható, ami fölösleges, az a mélyhűtőben tárolható), 50 dkg tehéntúró, 3 dl tejszín, 40 dkg fehér és piros szőlő vegyesen, 15 dkg porcukor, 2 púpozott evőkanál zselatinpor, 1 dl tejföl, 1/2 dl tokaji aszú (vagy egyéb édes fehérbor), 1 zacskó van... |
|
|
|
|
|
|
|
Szőlősaláta
15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók: 1 kg nagy szemű, kevés magvú szőlő, 1 csokor kapor, 1 tormagyökér, ízlés szerint ecet, cukor, só, késhegynyi őrölt fekete bors
A szőlőt leszemezem és megmosom, lecsöpögtetem. Annyi levet, amennyi éppen ellepi a szőlőt, ízesítek ecettel, cukorral, sóval, őrölt borssal, finomra vágott kaporral és felforralom. A szőlős... |
|
|
|
|
|
|
|
Majonézes ribiszkesaláta
15 perc Nehézség: 1
Hozzávalók: 40 dkg piros, fekete, fehér ribiszke (vegyesen, tisztán, leszemezve mérve), 15 dkg juhtúró, 2 dl majonéz, 2 dl tejföl, 2 evőkanál frissen reszelt torma, 1 púpozott teáskanál mustár, fél citrom leve, só, cukor és őrölt fehér bors, ízlés szerint, salátalevelek Először elkészítem a mártást. A majonézt simára kever... |
|
|
|
|
|